Så kan du ta hand om din världsoro!

Vi är många som tänker på och känner oro inför det som sker runt omkring oss, både i Sverige och i världen. 

Och det är mänskligt och förståeligt att vara orolig, frustrerad, ledsen och rädd. Att känna sig ängslig och att ha svårt att värja sig från gripande och läskiga nyheter. Det är känslor som speglar att du bryr dig och att värden som är viktiga för dig är och känns hotade. Till exempel att du värdesätter din familj och därför såklart blir rädd för hur det ska blir för dina barn att växa upp i den här världen. Att du tycker rättvisa och medmänsklighet är viktigt och att händelser som är motsatsen till det väcker starka känslor. Eller att du, som alla människor, bryr dig om din egen säkerhet och trygghet och att det därför känns skrämmande att världen på många sätt är så otrygg. 

Jag tänker att känslorna av oro och ängslighet i sig därför inte behöver vara ett problem, just för att hjärnan ska reagera känslomässigt på att otrygga och läskiga saker och att dom reaktionerna är viktiga att bemöta med förståelse, omsorg och tröst. 

Det som däremot kan ställa till det är om jag fastnar för mycket i rädsla och att oron tar över och börjar styra mina beteenden. Kanske i form av att jag fastnar i att scrolla nyheter flera timmar om dagen eller på ett sätt som bara matar min oro. 

För just det här med hur vi ska förhålla oss till nyhetsflödet kan vara väldigt utmanande. Å ena sidan kanske delar av oss tycker att det känns och är viktigt att vara uppdaterad, samtidigt som det blir väldigt stressande för oron att hela tiden kunna ta del av prick allt som händer. 

Att kolla nyhetsflödet kan lätt bli ett sätt för hjärnan att försöka skapa kontroll i ett läge där allt egentligen är jätteosäkert och helt bort ens egen kontroll. Helt enkelt att hjärnan tänker att om jag bara vet vad som händer kanske det känns lite bättre. Och särskilt om jag kan hitta någon hoppfull nyhet eller läser något som lugnar mig kring att en viss sak kanske inte var riktigt lika farlig och hemsk som mina orostankar hade målat upp det till. Eller att alternativet att inte ha koll känns ännu värre än att veta, för att inte veta blir ju extra mycket brist på kontroll jämfört med att i alla fall ha kontrollen som kunskap ger. 

Problemet är bara att när det finns så mycket nyheter att konsumera dyker det ju oftast upp någon ny triggande nyhet så fort jag kanske har hittat nåt som lugnar lite. Och då måste jag scrolla vidare efter något nytt som kan få det att kännas bättre. Eller att det går från att bara vilja få en liten övergripande koll till att vi fastnar i massa klipp, andra nyheter och i live-rapporteringar.

Om du tycker att det är svårt att veta hur du ska göra med din nyhetskonsumtion är ett tips att fundera över funktionen bakom att du läser nyheterna och om mängden nyheter du konsumerar nu speglar så som du vill att din vardag ska se ut. 

Rör det sig om timmar varje dag? Eller påverkar det din förmåga att vara närvarande för att du återkommande under dagen tar upp telefonen och börjar scrolla? Är funktionen att försöka skapa kontroll och lugn och blir du i så fall verkligen lugnare och tryggare av det eller matar du snarare oron, uppgivenheten och rädslan? Fundera sen utifrån svaren på om du vill och behöver ändra något i hur du just nu förhåller dig till nyhetsrapporteringen. 

Andra tips kring nyhetsflödet:

  • Sätt gränser för dig själv. Exempelvis att välja en nyhetskälla och bara hålla dig till den, att ställa in en tidsgräns för den appen och att ta bort alla pushnotiser för nyheter.

  • Om du är väldigt orolig, testa att helt avstå från nyheter under en period. Sen kan du ombestämma dig kring om du börjar igen.

  • Konsumerar du nyheter mest för att det känns som din plikt som medmänniska, fastän du själv kanske mår dåligt av det? Typ att det är en god människas ansvar att vara uppdaterad och att ditt nyhetsintag därför blir styrt av dåligt samvete? Men att din egna ängslighet förvärras av det? Då kan du öva på att agera som en god medmänniska på andra sätt! För det finns alltid flera sätt att ta steg i riktning mot det som är viktigt för oss och oftast mår vi bättre om vi kan agera mer flexibelt snarare än strikt och på bara ett sätt. Du kan exempelvis engagera dig i en organisation, göra volontärinsatser i ditt närområde, skänka pengar eller hjälpa människor runt omkring dig med vardagliga saker. 

En annan jätteviktig sak är att försöka ta hand om dig själv i övrigt. För när vi känner oss oroliga och ängsliga behöver vi öva på att skicka trygghetssignaler till nervsystemet genom våra beteenden. Så att vi tar hand om oron och obehaget på ett så snällt sätt som möjligt. 

Tips för hur du tar hand om dig själv och din oro:

  • Försök hålla dina vanliga rutiner och gör det som brukar få dig att må bra. Det är annars lätt hänt att ängsligheten tycker att vi ska undvika vissa saker eller att oron tar en massa energi och att vi inte känner oss pepp på att göra det där som vi annars skulle fylla vardagen med. Så öva på att i sällskap av oro och ängsliga tankar fokusera på snälla vardagsbeteenden.

  • Träna på att agera utifrån dina värden, alltså det du tycker är viktigt och vill stå för, trots att oron försöker ta över och styra. Kanske är till exempel trygghet, hopp och vänlighet saker du värdesätter? Hur kan du i så fall agera utifrån det, även fast ängsligheten också finns där? Du kan exempelvis spendera tid med personer som känns trygga för dig, göra snälla vardagssaker (apropå förra punkten) och fokusera på ljusglimtar.

  • Öva på att agera med tilltro! När vi känner oro, ängslighet, rädsla och uppgivenhet är känslan av tilltro ofta långt borta. Och då tenderar vi att fastna i dom andra, jobbiga och obehagliga, känslorna. Därför behöver vi aktivt öva på att bete oss som om vi har tilltro. Till att det finns fler snälla människor i världen än vad det finns dom som gör hemska och elaka saker. Tilltro till att vi tillsammans kan klara svåra utmaningar och att du har förmågan att ta hand om oro och ändå leva ett meningsfullt liv här och nu. Det handlar inte om att forcera fram positivt tänkande kring att allt kommer bli toppen och att det inte är någon fara. Utan om att i sällskap av oron och ängsliga tankar aktivt välja att tro på att det inte är kört och bortom räddning. Att agera med tilltro är ju nämligen inte detsamma som att veta att allt kommer bli bra utan det handlar om att välja att tro på något för att jag gissar att det är snällare och mer hjälpsamt för mig. Och att det bättre speglar det jag vill stå för och hur jag vill leva mitt liv, jämfört med att vad som händer om jag bara sveps med i obehaget, oron och ängsligheten.

  • Påminn dig om att flera saker kan finnas samtidigt = rädsla, oro, uppgivenhet, ängslighet, ilska, frustration och ledsenhet kan samexistera med att jag samtidigt försöker agera utifrån hopp, värme och tilltro.

Hoppas att tipsen kan vara till hjälp för dig och hör gärna av dig om du har frågor eller reflektioner kring det här med världsoro. 

Och håll utkik här den närmaste tiden för det kommer komma mer om hur vi kan ta hand om och förhålla oss till oro för världen på ett så hjälpsamt sätt som möjligt ❤️

PS. I veckans avsnitt av Lyckopusslet pratar vi om precis det här, så om du vill lyssna finns avsnittet här eller där dina poddar finns. Och annars finns ju podden nu också på YouTube om du hellre tittar på oss där! 

Nästa
Nästa

Så vågar du mer!