Boktips för dig som vill knäcka kärlekskoden!
För många av oss är romantiska relationer en stor och viktig del av livet. Samtidigt kan det vara bland det svåraste som finns. För dejtande och romantiska relationer innefattar det som vår hjärna tycker är det mest skrämmande som finns, nämligen osäkerhet och brist på kontroll. Osäkerheten i att inte vet om en ska hitta rätt, det läskiga i att vara sårbar och att risken för att bli avvisad.
Dejting som koncept är ju egentligen en jättelabyrint där vi ska försöka hitta rätt bland tvetydiga signaler, tvivel kring om en person är rätt för oss och vi för den, att läsa av den andres känslor och samtidigt hinna känna efter själva. Det här är en utmaning för vem som helst, men det blir oftast ännu mer krävande för dom som befinner sig på autismspektrumet. Trots det har det fram tills nu, vad jag vet, inte funnits något stöd riktat till autistiska personer när det gäller dejtande och relationer. Och jag vet med säkerhet att vi i vården generellt är väldigt dåliga på att lyfta frågan om relationsskapande. Istället hamnar fokus främst på att säkerställa basala behov och på att försöka minska symtom på ohälsa. Men att må bra handlar inte bara om det. Livskvalitet är ju att få möjlighet att uppnå dom saker en längtar efter, vilket för vissa är att känna sig sedda och älskade i en kärleksrelation. Och det är ett allmänmänskligt behov, oavsett om en är neurotypisk eller inte.
Som tur är finns det nu äntligen är bok som är tänkt att hjälpa dig på autismspektrumet att navigera dig fram i den svåra och snåriga dejtinglabyrinten. För i Knäck kärlekskoden - En dejtinghandbok för dig på autismspektrumet guidar psykologerna Sofia Asplund och Lisa Nordenstam läsaren igenom alla delar kopplat till dejtande. Du får till exempel tips kring hur du hittar någon att gå på dejt med, hur en kan läsa av intresse hos den andre och vilka återhämtande beteenden som kan vara till hjälp efter en dejt. Det finns också värdefull information kring hur en känner igen vad som är just kärlekskänslor och vad som är viktiga delar att ha med sig gällande intimitet och att våga sätta gränser för vad en vill och inte vill i en relation. Den genomgående tråden i hela boken är att du inte ska behöva ändra på dig själv eller blir mer neurotypisk, för det finns redan så många av dom. Istället är fokus på hur du ska kunna vara den du är och känna dig omtyckt för just det!
Boken riktar sig till personer på autismspektrumet men också till närstående och vårdpersonal som vill kunna vara ett gott stöd. Utöver det är boken utmärkt läsning för dig som kanske inte har en diagnos men som ändå kämpar med sociala situationer och relationsskapande. Eller för dig som kanske inte känner igen dig i att dejtande är utmanande men som just därför vill ha ökad förståelse för utmaningarna andra upplever, för det odlar ju ökad medkänsla och den färdigheten gör oss till bättre medmänniskor.
Att läsa Knäck kärlekskoden är att bli peppad till att våga dejta, och att faktiskt få konkreta verktyg för att kunna vara modig och ta det steget. Och att bli stärkt i budskapet om att vi alla är värdefulla för just dom vi är. Tänk om alla kunde ha en så varm, inkluderande och snäll inramning på att vi är och därför måste få vara olika.
PS. För transparensens skull: jag är vän med en av författarna och är därmed kanske lite partisk. Men vem är någonsin helt opartisk? Och det fråntar oavsett inte boken dess betydelse, varma inramning och vikten av budskapet om att alla ska få vara som dom är.