Du är inte ensam!

Vi pratar sällan högt om vår ensamhet och den syns nästan aldrig utåt, för visst är det oftast inte samtalsämnet i lunchrummet eller något vi lägger ut på Instagram? Skammen som är förknippad med ensamhet och känslan av att det kanske är något fel på mig som är ensam gör att fenomenet ganska mycket existerar i det tysta och hålls bortom synhåll från andra. Samtidigt som känslan av ensamhet kan vara öronbedövande när vi upplever det och då också färgar av sig på allt. 

Ensamhet kan uppstå i ett rum fullt med människor, när vi trots att det finns andra där inte känner en genuin koppling och samhörighet med dom runt omkring oss. Eller så finns den där för att vi har få människor i vår närhet, eller kanske inte någon alls. 

Oavsett typ av ensamhet är den ofrivilliga ensamheten att gå runt med ett konstant stresspåslag, där nervsystemet signalerar fara eftersom att det genom mänsklighetens historia har varit just farligt att inte vara en del av flocken. Att inte känna gemenskap ska alltså väcka starka känslor, så att vi förstår att vi snabbt behöver ta oss tillbaka till gruppen och därmed säkra vår överlevnad. 

I ensamheten som känsla ingår det ju att just känna sig ensam i sin isolering, som att du är den enda som upplever utanförskap medan alla andra har samhörigheten du saknar. Men du är inte ensam om att känna dig ensam! Bara i Sverige upplever 1 miljon människor ensamhet till den grad att dom lider av det. Och blickar vi ut i världen stiger siffran snabbt till många många fler. Så när du känner dig ensam känner miljontals människor precis samma sak precis samtidigt som du. 

Det tar såklart inte bort det egna obehaget men det kan finnas en tröst i att se att det är en mänsklig upplevelse och något du delar med många andra. Och att det inte är något fel på dig. För i ensamheten kan annars självkritik, ångest och nedstämdhet snabbt blir det enda sällskapet. Känslor som såklart inte direkt underlättar eventuella försök att bryta isolering och skapa nya kontakter. Därför behöver vi öva på att bemöta ensamhetskänslor med vänlighet och förståelse och se om det i närvaro av obehaget ändå går att göra saker vi brukar må bra av och som känns viktiga för oss. 

Psykologen Anna Bennich har skrivit en otroligt fin och hjälpsam bok om ensamhet som heter Att vinna över ensamheten: psykologens bästa råd, så den är ett varmt tips till dig som brottas med just det här. 

Ett annat tips är att lyssna på veckans avsnitt av Lyckopusslet, som handlar om hur du kan ta steg mot att bryta ensamhet och där vi går igenom verktyg för att hantera ensamhetskänslor. Avsnittet finns som vanligt där poddar finns, eller via länken här:  https://open.spotify.com/episode/2zsTMmojydFGo6cIveTsmK?si=c7471b7d8cfd4b9a

Föregående
Föregående

Psykologen svarar - Hur säger jag nej utan dåligt samvete?

Nästa
Nästa

New year, same me?