New year, same me?
Förknippar du nyår med nyårslöften och försök till förändring? Där nya vanor ska skapas och du ska bli 2.0 versionen av dig själv? Och har du redan börjat fundera på vad du vill göra annorlunda under 2024?
Då kanske du kan vara hjälpt av att kolla igenom checklistan i det här inlägget, för att säkerställa att du har en så hjälpsam inramning som möjligt på dina försök till förändring. Beteendeförändring är nämligen jättesvårt för oss människor, eftersom att vi är känslostyrda vanedjur som därmed alltid gör det som skapar minst obehag i stunden och det som vi tidigare har gjort i liknande situationer. Och att inte gå till gymmet är ju mindre jobbigt än att gå dit. Precis som att det lättare att följa vanan av att säga ja istället att utsätta sig för obehaget ett nej skapar, även fast jag ju hade bestämt att jag skulle börja sätta fler gränser.
För att förändring ska vara lite mindre utmanande behöver vi hjälpa oss själva att se till att det vi ska göra annorlunda kring verkligen är något vi värdesätter att uppnå, för annars blir det ju bara en ansträngning utan tillräcklig belöning. Så om dina nyårslöften främst grundar sig på att du tänker att du borde vilja det eller att du måste göra det, då är du redan ute på djupt vatten eftersom att måsten och borden sällan är tillräcklig drivkraft. Snarare blir det ännu mer utmanande för då adderas stress och krav och känslan av att att vara misslyckad väntar runt hörnet när vi sen inte lyckas uppfylla det vi hade bestämt oss för.
Och kanske har vi dessutom fastnat i den vanligaste fällan vid försök till förändring, nämligen att sätta ribban för högt. Där vi inte tar hänsyn till våra egna förutsättningar utan istället utifrån känslan av måsten och borden bara bestämmer oss för att gå till gymmet 4 gånger i veckan fastän vi inte ens gillar att gymma eller att vi ska ta bort allt socker även fast vi älskar fika.
För det är ju samma person som ska genomföra förändringen oavsett om kalendern visar ett nytt år eller inte, och den personen är du. Och du är ingen robot utan en mänsklig människa. Med ett livspussel att få ihop och ett nervsystem som kommer motsätta sig förändring och snarare vilja gå på det bekanta och det minst jobbiga. För att en mänsklig människa ska kunna göra annorlunda behöver vi rama in förändringen på ett så snällt sätt som möjligt, utan stränga pekpinnar och högt uppsatta krav.
En snällare inramning till förändring är att:
Fundera på ditt varför! Formulera varför förändringen känns viktigt för dig och vad du hoppas på att uppnå av att göra annorlunda. Dubbelkolla att ditt varför inte bara handlar om ett måste eller baseras på vad andra verkar göra utan att det faktiskt bottnar i vad som är genuint meningsfullt för just dig.
Gör en plan som speglar verkligheten! Om du får fatt i ditt varför är nästa steg att försöka konkretisera hur förändringen ska genomföras. Utgå från ditt vardagsjag och vad den personen orkar och har resurser till och försök förenkla beteendeförändringen så mycket som möjligt. När du tycker att du har gjort det tillräckligt enkelt se om du kan sänka ribban ytterligare och välj det som startpunkt.
Använd förstående pepp och försiktiga knuffar! Förändring är svårt, oavsett hur simpelt det än kan se ut utifrån. Öva på att ha en så peppande röst som möjligt mot dig själv, där du påminner dig om att förändringar är utmanande för oss människor och att stränghet inte hjälper utan snarare bara adderar mer press. Försök istället på ett snällt och uppmuntrande sätt knuffa dig själv mot förändringen, kanske så som du hade peppat en nära vän eller någon annan du bryr dig om.
Bli expert på omstarter! Mänskliga människor kan inte genomföra en förändring som funkar alla dagar och för alltid. En mänsklig människa behöver istället öva på att kunna göra omstarter när vi, utifrån att livet händer, hamnar ur spår. Så träna på att börja om på nytt och se om du då också behöver göra någon ytterligare förenkling eller anpassning av planen. Och använd din förstående och peppande röst vid varje omstart.
PS. Om du vill veta mer om verktyg för att skapa hållbar förändring, utifrån vad som på riktigt är viktigt för dig, kan du lyssna på veckans avsnitt av Lyckopusslet: https://open.spotify.com/episode/1BWpvHJ4XTTmoViGmSnpAs?si=11c46a28d4394b0b