Q&A: Om Delby Psykologi och hur jag jobbar
Jag får en del frågor om hur det är att gå till en psykolog och om hur just jag jobbar, så här kommer ett inlägg där jag svarar på precis det! Om du har någon egen fråga eller fundering som inte besvaras här, skriv till mig så svarar jag så snart som möjligt.
Hur vet jag om du är rätt psykolog för mig?
Om du känner igen dig i att brottas med självkritiska tankar, övertänkande och känslor av otillräcklighet (som prestationsångest, att känna att du inte är bra nog som person, att det känns som att du alltid måste göra mer och bättre) och önskar leva ett liv där du känner dig tryggare, lugnare och modigare är jag en väldigt bra matchning för dig! För det är nämligen precis det jag jobbar mest med och där metoderna som jag använder fungerar som bäst.
Om du dessutom vill ha en psykolog som är snäll, trygg och varm men samtidigt också är tydlig, konkret och rak när det behövs (det är det vanligaste omdömet jag brukar få från mina klienter) så är jag en perfekt matchning.
Kan verkligen samtal göra skillnad för hur jag mår?
Det går att komma en bit på vägen mot förändring bara genom samtalen i sig, utifrån att du får nya insikter och perspektiv och därmed kan börja se på saker på ett annat sätt. Men den stora skillnaden sker genom att du får hjälp att göra faktiska beteendeförändringar i din riktiga vardag. Och att du under och mellan samtalen övar upp nya färdigheter för att hantera tankar, känslor och yttre belastning. Att gå till en psykolog som jobbar med dom verktyg som jag använder är alltså en kombination av stödjande samtal och konkret övning för att stärka vissa förmågor. Och det är det som gör att du kan uppleva en enorm skillnad!
Hur vet jag om jag mår tillräckligt dåligt för att söka hjälp? Och kan man gå till psykolog fastän man på vissa eller många sätt mår bra?
Det här är en väldigt vanlig fråga och ibland kan det då också finnas en känsla av att man kanske inte förtjänar att ta hjälp för att någon annan behöver det mer eller att man borde kunna klara av att må bättre på egen hand utan psykologhjälp. Men om vi jämför det med fysisk vård så är det ju för dom flesta av oss mycket mer självklart att det finns olika nivåer av hjälp, från vårdcentral till närakut, akuten och intensivvård, och att jag fortfarande kan gå till vårdcentralen fastän andra mår sämre och behöver akutvård. Och om jag hade brutit ett ben hade jag nog inte tänkt att jag skulle klara av att ta hand om det själv eller att det bara var att bita ihop och skärpa sig.
Om du upplever att du har svårigheter som ställer till det för dig i vardagen (till exempel att du ofta fastnar i jobbiga tankar på ett sätt som gör dig spänd, stressad eller orolig, att du inte vågar göra saker du egentligen hade velat testa på, att du överlag blir mindre aktiv och mer orkeslös eller tvärtom alltid kör på för att prestera dig ur dina jobbiga känslor och tankar) så räcker det att du gissar att det skulle vara bra för dig att prata med någon. Mer än så behövs egentligen inte.
Dessutom anpassas alltid stödet efter dig och det du behöver, så man kan må väldigt olika bra eller dåligt och ändå få värdefull hjälp.
Det är så dyrt att gå till en privat psykolog, måste jag gå varje vecka?
Nej det fungerar absolut att gå mer sällan och dom flesta går inte så ofta som varje vecka. I början av kontakten gör vi tillsammans upp en plan utifrån dina behov och praktiska möjligheter.
Vad gör jag om jag känner mig väldigt nervös inför att gå till en psykolog?
Mitt tips är att se om det går att ta med dig nervositeten och den läskiga känslan och våga testa ändå! Trots att tröskeln för att boka och gå på det där första samtalet kan vara hög och svår att ta sig över. Och det är väldigt vanligt och förståeligt att vara nervös. För det är ju en konstig situation att sitta i ett rum med en främmande människa och berätta om sina mest personliga och privata saker. Många kan också känna prestationsångest och fastna i tankar om att vilja göra och säga rätt under sessionerna. Men det är mitt ansvar att driva samtalet och att skapa en miljö där du känner att du kan och vill öppna upp dig. Så om någon ska prestera är det jag!
Det allra viktigaste för mig, i alla samtal och såklart verkligen i det första, är att du känner dig trygg i våra samtal. Genom den jag är och hur jag jobbar hoppas jag kunna förtjäna ditt förtroende och ge dig känslan av att vi arbetar tillsammans som ett team. Så att du inte längre behöver vara ensam i det du kämpar med utan istället får hjälp att känna dig tryggare och mer i balans. Utan att självkritik och jobbiga tankar, prestationsångest och otillräcklighetskänslor står i vägen. För då kan du också bli modigare, agera med självförtroende och börja ta steg mot livet du längtar efter och vardagen du vill ha.