Hur är det att gå till en psykolog? Till dig som undrar vad du kan få hjälp med
Jag får ibland frågan vem mitt arbetssätt passar bäst för och om det är någon särskild problematik som jag riktar in mig på. Det korta svaret är att min kompetens och metoderna jag jobbar mest med är väldigt hjälpsamma för personer som besväras av stress, prestationsångest eller självkritik. Men för att ge ett lite längre svar kan du läsa vidare!
För om du känner igen dig i nåt av styckena här nedan, eller kanske i flera av dom, är du en av dom som skulle kunna bli hjälpta av interventionerna som samtalen hos mig utgår från.
Så fundera på om du känner igen dig att…
Mycket av ditt liv kretsar kring att vara duktig, stark och tillräckligt bra. Men trots ansträngningarna känner dig dig ofta otillräcklig. Som att du försöker vara och göra rätt men sen ändå känner dig fel. Kanske upplever du ofta stress, prestationsångest eller självkritik. Och försöker kontrollera, problemlösa dig ur eller prestera bort dom känslorna. Men känslan av otillräcklighet kommer sen ändå alltid ikapp dig. Kanske känns det ibland som att du jagar en nöjdhet, ett lugn eller en trygghet men aldrig får fatt i det. Och därför anstränger dig ännu mer för att komma bort från otillräcklighetskänslan. Kanske undviker du vissa situationer helt för att obehaget blir för starkt.
****
Du är, och har nästan alltid varit, en person med högt tempo och starkt driv men din kropp har nu börjat säga ifrån. Utan att du helt förstår varför. Kanske har du börjat få svårt att sova, orkar mindre under dina träningspass eller tenderar att fastna i vissa negativa tankemönster. Och kanske känns det som att kroppen fortsätter spjärna emot, fastän du försöker lägga in en högre växel. Du gör vad du kan för att leva rätt och hälsosamt och kan därför ibland känna frustration över att du trots dom ansträngningarna inte mår bättre.
****
Du bär på en känsla av tomhet, eller som att det är något i ditt inre som skaver, fastän du på pappret har uppnått saker som borde fylla dig med glädje och meningsfullhet. Ofta är den starkaste känslan när du har lyckats nå ett uppsatt mål en lättnad över att du inte misslyckades, snarare än en stolthet över att du klarade det. Eller att du knappt reflekterar kring känslan i stunden för att hjärnan redan är inställd på nästa steg och nästa prestation. Och du kanske överlag har svårt att vara i det du känner och att lyssna på vad kroppen behöver.
****
Du har svårt att hitta ett inre lugn och du känner ofta att du behöver förtjäna att få göra ingenting genom att först ha presterat. Ibland kan du känna dig trött men kör på ändå. För trots tröttheten blir du för rastlös av att sakta ner. Eller att du ibland snarare hamnar i ett frysläge, där det låser sig och du får svårt att göra vissa saker i din vardag. Kanske är det som att kroppen och det inre bromsar och du blir fast i passivitet. Men med en stark känsla av aktivering inuti kroppen. Där du är fylld av obehag och där självkritiska tankar snabbt gör dig sällskap och låser dig ännu mer.
****
Du är trött på att kämpa så mycket i så många situationer. Och du känner ibland att du är din egen motståndare, där du måste gå i strid mot dina egna tankar, känslor och mot kroppens signaler.
****
Låter något av det här bekant, och ställer det till det för dig i din vardag på ett sätt som du skulle vilja förändra, kan metoderna jag använder vara hjälpsamma för dig.
Interventionerna jag arbetar med är baserade på forskning och utgår från terapimetoderna KBT, ACT och CFT. Fokus är att arbeta med konkreta beteendeförändringar och strategier för att förändra ditt tankemönster, med målet att bli snällare och mer omhändertagande mot dig själv. Forskningen visar att det arbetssättet stärker vår motståndskraft, ökar tilltron till den egna förmågan och minskar sårbarhet för bland annat stress och ångest. Studier visar också att metoderna gör det lättare att ta steg i riktning mot det som är viktigt för oss, även i närvaro av obehag eller andra hinder. Dessutom ökar det känslan av trygghet, meningsfullhet och livskvalitet. Ganska bra grejer att ha med sig i livet, eller hur?
Jag jobbar också med BDD vilket är ångest kopplat till det egna utseendet, med OCD som handlar om besvär med tvångstankar och tvångshandlingar och med TTM och DTM vilket innebär problematiskt plockande av hår och hud.