Ny årstid, nya vanor?

Precis som att nyår förknippas med nystart kan ju hösten ge lite samma nystartskänsla och få oss att fundera på hur vi vill ha vår vardag. Många brukar försöka komma in i nya rutiner efter semestern och lova sig själva att ändra både en och två vanor när vardagen drar igång igen. För dom flesta av oss är det dock svårt att hålla i den där nya rutinen, efter några veckor kanske tröttheten och livspusslet kommer ikapp oss och så faller vi tillbaka i just precis dom mönster som vi sa att vi ville komma ifrån. Eller så har vi inte ens orkat försöka, utan hamnar varje söndag i tanken ”nästa vecka, då ska jag göra annorlunda”. 

För det verkar överlag vara svårt för oss människor att etablera nya vanor, eftersom att hjärnan styrs av kortsiktig belöning snarare än av vad som kanske är bäst för oss på lång sikt. Och i stunden är det ju alltid skönare att sitta kvar i soffan, snarare än att vika den där tvätten eller gå ut på den där promenaden. 

I ett försök att se hur vi trots den mekanismen ska kunna få till beteendeförändringar har forskning hittat att motivation kan vara en viktig pusselbit. Och att det framför allt är skillnad på vilken typ av motivation vi använder som drivkraft. Yttre motivation handlar om att vara driven av belöning som kommer utifrån, tex lön, betyg eller andras andras bekräftelse. Den typen av motivation kan ta oss en bit på vägen, men enligt forskning verkar inre motivation vara viktigare för att åstadkomma långvarig och hållbar förändring. För den inre motivationen handlar om att det är vi själva som vill och värdesätter det vi strävar mot och att göra saker för sin egen skull. Då ökar förutsättningarna för att kunna hålla i det över tid. Så om du har svårt att få till en rutin kring en viss sak kan det ibland beror på att det helt enkelt inte är tillräckligt viktigt för dig. Utan att försöken snarare har varit ett sätt att åstadkomma något som normen säger att vi ska tycka är viktigt. För att kunna ändra våra beteenden behöver vi alltså utgå från vad vi innerst inne vill och mår bra av, och inte bara kopiera andras ”goda vanor”. 

Men även med en stor mängd inre motivation kan det vara svårt att hålla i nya vanor. Och ibland beror det på att vi har valt fel inramning. Många hamnar nämligen i ett tänk där vi lägger mest fokus på vad vi inte får göra, snarare än att fokusera på det vi ska göra mer av. Det skapar oftast en sträng känsla av förbud och kan ta oss längre ifrån vår inre motivation och den hjälpsamma drivkraften. Eller att vi sätter en alldeles för hög ribba, där det liksom nästan är dömt att misslyckas från start. För att skapa långsiktig förändring är det alltså mer hjälpsamt att formulera vilka beteenden vi ska öka förekomsten av, och att vara snäll mot sig själv gällande hur ofta eller hur mycket av ett visst beteenden vi försöka oss på att göra.

3 snabba tips för att skapa hållbara vanor:

  • Fundera på vad som är viktigt för just dig att förändra eller lägga din tid på, inte vad andra kanske verkar tycka är viktigt eller hur andra lägger upp sin vardag

  • En snäll inramning där vi fokuserar på vad vi mår bra av är mer hjälpsam än förbud och regler för vad vi inte får göra

  • Sänk tröskeln, och när du tycker att du har gjort det, se om det går att sänka den lite till.

Föregående
Föregående

Till alla som ibland, eller ofta, kämpar med självkritik

Nästa
Nästa

Att hitta rätt psykolog