Psykologen svarar - Hur blir jag bättre på att stå upp för mig själv?

Ni kanske kommer ihåg att jag varje vecka svarar på frågor om psykologi i Bonnier News tidningar? Och att en del av texterna publiceras här också, med förhoppningen att kunna sprida verktyg för att stärka välmåendet till så många som möjligt? Den här veckan handlar frågan om det läskiga och viktiga med att stå på din egen sida!

Jag har svårt att uttrycka mina åsikter och känslor i olika situationer, ofta kopplat till min partnern. Det kan vara kring småsaker som vad vi ska äta för middag men också större saker som framtidsplaner eller att något inte känns bra i vår relation. Även med vänner kan det bli på samma sätt. Kan jag göra något för att sluta gå så mycket på vad andra vill? 

Det är väldigt förståeligt och mänskligt att du upplever svårigheter med att stå på din egen sida. Många av oss har nämligen tankar om att det är själviskt att tänka på sina egna behov, att det är viktigt att ta hänsyn till andra eller att vi kommer göra någon arg eller besviken. Tankarna gör att stå upp för sig själv-beteenden blir förknippat med obehag och när något väcker jobbiga tankar och känslor kommer vi ju vilja undvika det. Och när vi är ovana vid något blir det ännu svårt att plötsligt börja, för det som är främmande tycker hjärnan oftast är skrämmande. 

Så steg ett tänker jag är att vara förstående mot dig själv i att premisserna är svåra och att det därför behövs vänlig uppmuntran och tålmodig träning. Steg två skulle sen vara att i situationer med olika svårighetsgrad använda de nu läskiga och ovana meningarna ”jag känner/tycker/vill…”. Träna på att vara så tydlig och konkret som du kan, för ofta blir vi lite diffusa eller ställer en fråga istället för att uttrycka vår egen åsikt. Så istället för att exempelvis fråga vad din partner vill ha till middag kan du träna på att direkt säga vad du vill äta. 

Experimentet blir att se om du kan genomföra beteendet även i sällskap av tankar och känslor som försöker ställa sig i vägen. Och att öva på att tillåta andras eventuella reaktioner och att ändå fortsätta agera som om du har rätt att uttrycka dig. Se också om du ibland får fatt i känslor av styrka och stolhet, över att stå på din egen sida, och använd det som motivation att fortsätta övandet. Stort lycka till! 

Föregående
Föregående

Lyckopusslets vänskapsskola!

Nästa
Nästa

Sanningen om mindfulness!