Psykologen svarar - Hur hanterar jag avundsjuka?

Veckans fråga (som också går att läsa i Bonnier News lokaltidningar) handlar om avundsjuka, den där jobbiga känslan som samtidigt är det mest mänskliga som finns.

Jag lever som singel, och är ibland stressad över det, och när andra berättar om förlovningar, giftemål eller graviditeter blir jag mer avundsjuk än glad. Jag skäms över att jag känner såhär. Är jag en dålig person som inte bara kan vara glad för deras skull? 

Jag börjar med det viktigaste - du är inte en dålig människa för att du känner så här! Du är snarare en mänsklig människa med en hjärna som bara gör sitt jobb.  För även om avundsjuka verkligen har fått etiketten ”dålig känsla” är det en naturlig och genom evolutionen förstärkt reaktion för oss att genom jämförelser säkerställa att vi inte har det sämre än andra i flocken. Så när någon får det vi själva vill ha eller uppnår saker som normen tycker är rätt saker triggas avundsjukan. 

Utifrån det blir det blir det egentligen omänskliga krav att ställa på dig själv att du alltid och bara ska reagera med ren glädje. Tankar och känslor går nämligen inte att beställa eller kontrollera på det sättet. Och när vi har regler för vilka reaktioner vi får ha blir det ännu jobbigare att känna andra känslor än de vi har bestämt oss för är rätt. Mitt råd till dig är därför att öva på att vara snällare mot dig själv i att du känner som du gör. Då tränar du nämligen på att slipa bort lagret av skam och självkritik som annars lägger sig som ytterligare en tyngd på den redan jobbiga avundsjukan. 

Och att känna känna avund och att bete sig missunnsamt är två helt olika saker. Det går exempelvis att vara avundsjuk och ändå gratulera någon och att därmed låta yttre beteenden genomsyras av glädje och nyfikenhet samtidigt som du inombords visar tröst mot dina andra reaktioner. Ibland kan avundsjuka också vara en drivkraft till att fylla vårt eget liv mer med av det vi värdesätter eller vill sträva mot. I ditt fall kanske det handlar om att börja/fortsätta dejta, leta efter singelkompisar för pepp och gemenskap eller att aktiv rikta uppmärksamhet mot andra saker som är viktiga för dig. Varmt lycka till! 

Föregående
Föregående

Psykologen svarar - Hur blir jag mer positiv?

Nästa
Nästa

Psykologen svarar - Hur svarar jag på “hur mår du”-frågan?