Psykologen svarar - Hur slutar jag vara en people pleaser?

Veckans fråga, som även publiceras i Bonnier News lokaltidningar handlar om att vara andra till lags och om det läskiga och svåra i att säga nej.

Jag har märkt att jag verkligen är en people pleaser! Jag har så svårt att säga nej, både på jobbet och när vänner frågar om hjälp eller om att ses. Det gör att jag tar på mig saker fastän jag egentligen inte hinner, orkar eller vill. Hur gör jag för att sluta vara en people pleaser? 

Jag vet att många känner igen sig i din beskrivning, i begreppet people pleaser och i hur påfrestande det kan vara att gång på gång sätta andras behov över sina egna. Att vilja behaga andra är i grunden mänskligt och kan i många lägen hjälpa oss att stärka våra relationer. Så själva önskan eller beteendet att vara till lags är i sig inte dåligt utan det som ställer till det är när vi gör det för mycket och på ett sätt som går ut över oss själva. 

Ofta kan det handla om att det vi värdesätter, som att vara en bra vän och kollega, går från att vara en kompass och en strävan till att bli strikta regler. Regler som säger vi aldrig får säga nej, att vi aldrig får göra någon arg eller besviken och att andras behov är viktiga är våra egna. Och då är det egentligen de stränga reglerna som är problemet, alltså att vi känner att vi måste säga säga ja snarare än att vi efter en incheckning med oss själva kring om det funkar här och nu aktivt väljer att säga ja för att det känns viktigt. 

Ser vi det från det här perspektivet behöver du inte sluta vara en people pleaser utan kan istället fokusera på att hitta ett mer balanserat sätt att agera på, där det är du och inte dina stränga regler som bestämmer. Öva på att i situationer med olika svårighetsgrad säga nej och träna på att göra det i sällskap av obehaget som nejet skapar. Ha gärna en inövad fras, som ”jag har tyvärr inte tid att ta på mig mer” eller ”tack för inbjudan men jag kan tyvärr inte”. Påminn dig om varför det är viktigt för dig att göra den här förändringen och vad det skulle ge dig att bli mer flexibel i dina ja och nej-svar och använd det som pepp för att tålmodigt öva upp förmågan att säga nej.

Föregående
Föregående

Avundsjuka och dömande tankar!

Nästa
Nästa

Psykologen svarar - Hur ska jag orka hösten?