Självkänsla och självförtroende!

Veckans avsnitt av Lyckopusslet handlar om självkänsla och självförtroende, två ord som vi ofta hör i olika sammanhang men som ändå kan vara svåra att hålla isär och komma ihåg betydelsen av. Och framför allt är det begrepp som är utmanande att uppnå och stärka och många brottas just med låg självkänsla eller bristande självförtroende.

Självkänsla är den grundinställning vi har om oss själva, alltså vad vi tycker om personen vi är och vår känsla av egenvärde. Stark självkänsla innebär att du känner att du är värdefull och att det finns en acceptans och stolthet inom dig för den du är. En lägre självkänsla kännetecknas av självkritik, tvivel kring det egna värdet och en överhängande känsla av att vara otillräcklig. Och bara utifrån den beskrivningen av stark vs låg självkänsla är det ju kanske lätt att förstå att graden av självkänsla kan ha stor påverkan på vårt mående och vår livskvalitet.

Självförtroende handlar om vad vi gör och om tilltro till den egna förmågan att prestera inom olika områden. Hög grad självförtroende är att agera med den tilltron, att våga göra och testa, just för att det finns en känsla av att vi kan klara av det. Det här får ofta stor påverkan på våra beteenden, i form av vad vi ägnar oss, vad vi utforskar, hur vi hanterar motgångar och om vi ens försätter oss i situationer där vi kan misslyckas eller om vi snarare bara håller oss inom det vi är trygga med.

Om du tillhör dom som upplever att självkänsla och/eller självförtroende är svåra saker att få fatt i eller att du vill boosta någon eller båda av dom ger vi i veckans avsnitt verktyg för just det. I slutet av avsnittet slänger jag även in ett alternativt sätt att jobba med synen på dig själv, dina beteenden och din självomsorg, där du varken behöver stark självkänsla eller gott självförtroende. Så in och lyssna via länken eller där dina poddar finns, och tips gärna om avsnittet om du tror att någon annan kan vara hjälpt av det: https://open.spotify.com/episode/2e8L5iYtdilKlcyN1fVNdR?si=230ec009f6c648e8

Föregående
Föregående

Psykologen svarar - Hur slutar jag prokrastinera?

Nästa
Nästa

Psykologen svarar - Hur ska jag dejta för att hitta rätt?