Sluta jaga lyckan!

Vill du vara lycklig? Och har du ibland försökt göra saker för att uppnå ett lyckligare liv? Men sen ändå haft svårt att hålla kvar vid lyckokänslan? 

Då är du i gott sällskap! Att jaga lycka är nämligen mänskligt, nervsystemets främsta uppgift är ju att vi ska överleva och i det ingår det att sträva efter att må så bra som möjligt och att uppleva så lite obehag som vi bara kan. Önskan om att må bra är alltså en naturlig drivkraft men jakten på välmående kan ibland ställa till det för oss eftersom att kraven för vad som räknas som välbefinnande inte är helt anpassade efter hur vi egentligen fungerar som människor. 

För genom mänsklighetens historia har det varit livsviktigt att vara vaksam på hot, säkerställa överlevnad genom att vilja ha mer resurser och att zooma in på det negativa i vår omgivning. Det har liksom inte varit hjälpsamt evolutionärt att vara lycklig och nöjd utan vi har som art överlevt genom att vara pessimistiska, vaksamma och oroliga. Dom här mekanismerna har sen präglat utvecklingen av samhället, där det i dagens värld finns djupt rotade normer och ideal som förstärker känslan av att vi måste vara bättre och ständigt ska jaga något mer och större. 

Så när vi ska försöka bli och sen fortsätta vara lyckliga jobbar vi egentligen emot hur vi och våra samhällen är konstruerade, och det är starka krafter att försöka vinna över. Det är därför jakten på lycka blir just en jakt, snarare än något vi har och som varar över tid. 

Därför är det mer hjälpsamt för vårt välmående att snarare sträva efter ett överlag meningsfullt och värdefullt liv med stunder av närvaro där vi kan ta in det fina, härliga och vackra vi har runt omkring oss. Låter vi det vara vår kompass har vi en mer realistisk målsättning för vårt välbefinnande, snarare än att försöka prestera oss fram till en känsla som egentligen är för flyktig att hålla fast vid. 

Forskning har hittat några saker som kan hjälpa oss att må så bra som möjligt, där en del handlar just om att släppa lyckojakten. Andra punkter innefattar att vara tacksam, göra härliga saker helt utan anledning, dagdrömma och fira så mycket vi bara kan. Dessutom finns det bevis för att snällhet, mot mig själv och mot andra, skapar känslor av gemenskap, samhörighet och tillfredsställelse. Det kan handla om allt ifrån att spendera tid med sina närmaste vänner, hålla upp dörren för någon jag inte känner eller att le mot personalen i matbutiken. En annan viktig del är att öva på att vara sig själv, där vi är genuina mot oss själva och inte spelar en roll eller sätter upp en fasad. Välbefinnande handlar nämligen till stor del om att vara närvarande och kunna ta in det vi upplever och det är svårt att helt ta in fina upplevelser om det inte riktigt är jag som är där. 

Om du vill veta mer om dom här punkterna och om lycka ska du lyssna på veckans avsnitt av Lyckopusslet! Där pratar vi nämligen om vinsten av att sluta jaga lyckan och ger tips på hur du istället kan fylla ditt liv med mening, värde och stunder av närvaro. 

Lyssna via din poddapp eller via länken: https://open.spotify.com/episode/0LogUEIgYnKqusMuO5u3tj?si=e9d5b1da91004741

Föregående
Föregående

Psykologen svarar - Hjälp, min vän har fel åsikter!

Nästa
Nästa

Psykologen svarar - Hur gör jag julen mindre stressig?