Stå på din egen sida!

Tycker du att det ibland är jobbigt att sätta gränser, säga nej eller att uttrycka dina behov och känslor? I så fall är du i gott sällskap, för många av oss upplever det som svåra och läskiga saker att göra. 

Ofta är det nämligen förknippat med skuldkänslor, rädsla för hur andra kommer reagera eller med skam över att prioritera sig själv. Känslorna av obehag grundar sig vanligtvis i att vi har antaganden om det här med gränssättning och att stå på sig, associationer som vi inte har valt själva utan som vi mer eller mindre omedvetet har med oss utifrån omgivningen, normer och våra tidigare erfarenheter. Ett vanligt antaganden är att det är egoistiskt, elakt och själviskt att sätta sina egna behov framför andras och att det är viktigt att vara en bra person eller vän eller familjemedlem och att det innefattar att ställa upp och att inte vara till besvär. 

Utifrån det är det ju fullt förståeligt att vi har svårt att sätta gränser och uttrycka våra behov. Samtidigt är det en jätteviktig del för det egna välmåendet att, när det behövs, kunna stå upp för sig själv, sina åsikter och känslor. 

När något är svårt och på samma gång viktigt behöver vi aktivt öva på det, för att utmana känslorna och tankarna som annars står i vägen och för att samla erfarenhet kring hur det blir när vi i sällskap av obehaget ändå står på vår egen sida. 

Att träna på något som är jobbigt kan bli lite mindre svårt av att planera övandet i förväg och att vara så konkret som möjligt kring vilket beteende du ska göra annorlunda kring. Om du tycker att det är utmanande att säga nej kan det vara att bestämma att du under en vecka inte ska ge några svar direkt när du blir tillfrågad och att du istället ska be om att få återkomma och därmed ge dig själv betänketid. Eller att du vid nästa sociala tillställning övar på att gå hem när du börjar känna dig trött, istället för att sitta kvar av rädsla för att uppfattas som tråkig eller oartig om du går tidigt.

Påminn dig om att det kommer kännas obehagligt och obekvämt men att det är just det där obehaget som du behöver träna på att gå emot. Övandet handlar tyvärr inte om att inte känna känslomässigt motstånd utan om att genomföra beteendena i sällskap av dom känslorna. Då får hjärnan nämligen erfarenhet av att obehaget inte behöver vara det som styr utan att det istället är du som har makten över ditt eget beteende. 

Det kan också vara hjälpsamt att tydliggöra för dig själv varför du vill stå mer på din egen sida och vilka vinster som kommer med det. Kanske kan det exempelvis vara belönande på sikt att känna att du är genuin mot dig själv, att du tar hand om dina behov och att du faktiskt behandlar dig själv med mer omsorg. 

Vill du veta mer om gränssättning och att stå upp för sig själv kan du lyssna på veckans avsnitt av Lyckopusslet. Där ger vi konkreta tips kring hur du övar på gränssättning och vi pratar också om hur du kan hantera omgivningens eventuella reaktioner på ditt gränssättande. Lyssna via din poddapp eller via länken: 
https://open.spotify.com/episode/03l7TGeCsc7afrQpR1iy9j?si=a647d73f6f6049e4

Föregående
Föregående

Psykologen svarar - Hur blir jag mindre ensam?

Nästa
Nästa

Psykologen svarar - Hur hittar jag en partner?